Doelgroep marketing toepassen..

Groeiende populariteit van targetmarketing

In de afgelopen jaren is het aantal webwinkels sterk toegenomen, waardoor het voor beginnende en kleinere webwinkels steeds lastiger wordt om te concurreren met grote partijen als Amazon, Bol.com en Coolblue. Hoe zorgt u er momenteel voor dat de omzet en het aantal sales van uw webwinkel constant blijven? Veel webwinkels proberen een sterkere emotionele band met hun (potentiële) klanten op te bouwen, door bijvoorbeeld producten aan te bieden voor een specifieke groep klanten. Het kan hierbij gaan om een groep klanten gebaseerd op leeftijd, demografie, enzovoorts. De Engelse term voor dit principe is ‘curated commerce’, in Nederland noemen we het vaak targetmarketing. U richt zich immers op een specifieke groep potentiële klanten. Het doel achter targetmarketing is het creëren van meer merkwaarde en daarmee het vergroten van uw klantenkring en de omvang van de geplaatste orders.

Wat houdt targetmarketing precies in?

Het segmenteren van klanten bestond al eerder, dus in die zin is targetmarketing op voorhand wellicht niet heel vernieuwend. Toch blijkt het tegendeel waar! Met targetmarketing speelt u namelijk in op zeer specifieke groepen, vaak een niche binnen de markt. Denk aan oudere vrouwen uit Noord-Nederland, jonge hipsters, en soortgelijke groepen. Deze groep krijgt slechts een beperkt aantal producten aangeboden op uw website, die volgens uw eigen onderzoek of marktonderzoek aansluiten bij de interesses van de niche waarop u zich focust.

Door slim gebruik te maken van de gegevens die u over uw webwinkel heeft, kunt u de bezoekers van uw website proberen over te halen om een combinatie van producten te kopen. Kijk bijvoorbeeld naar productcombinaties die regelmatig gekocht worden en plaats deze tegelijkertijd als aanbieding op de homepage van uw webwinkel, of analyseer het gedrag van klanten op uw website. Welke pagina bekijken zij als eerste, gevolgd door welke? Op welke pagina blijven klanten het langste hangen? Enzovoorts.

Gepersonaliseerde aanbiedingen per mail

Naast de mogelijkheid om nieuwe klanten te trekken met targetmarketing, kunt u er ook voor kiezen om bestaande klanten uit te nodigen een tweede aankoop te doen. Probeer bijvoorbeeld e-mailadressen van bezoekers of klanten te vergaren en stuur ze gepersonaliseerde aanbiedingen. Deze aanbiedingen kunt u bijvoorbeeld baseren op het koopgedrag van een klant in het verleden. Heeft een klant een product gekocht waarbij onderdelen regelmatig vervangen moeten worden? Stuur hem of haar een aanbieding voor deze onderdelen. De kans is groot dat u klanten hiermee verleidt om deze producten als aanbieding te bestellen. De producten zijn immers na verloop van tijd toch noodzakelijk voor de klant, Zo blijft een klant bij uw webwinkel betrokken en kunt u de omzet van uw webwinkel constant houden of vergroten.

Wanneer uw doelgroep erg breed is, zal het lastiger zijn om gepersonaliseerde aanbiedingen per mail te sturen. E-mailberichten met aanbiedingen die voor de een aantrekkelijk zijn, kunnen voor een andere klant als spam worden ervaren. Deze klanten zullen zich uitschrijven en niet snel terugkeren naar uw webwinkel. Met targetmarketing gaat u een dergelijke situatie tegen en blijft het voor klanten aantrekkelijk om bij uw webwinkel betrokken te blijven.

badges

Let’s connect

We hebben altijd zin in nieuwe en uitdagende projecten. We gaan graag met je in gesprek!