Een stapje voor op uw concurrenten met de concurrentieanalyse

Bent u al vele jaren actief als ondernemer, maar heeft u geen duidelijk beeld van uw onderneming in de markt? Dan kunt u een concurrentieanalyse laten opstellen om het inzicht in uw positie op de markt te vergroten. Wat een concurrentieanalyse precies is en waarom het opstellen van een concurrentieanalyse interessant is voor iedere ondernemer, leest u in dit artikel.

Een concurrentieanalyse: de analyse van uw concurrenten
Iedere ondernemer heeft te maken met directe en indirecte concurrenten. Directe concurrenten zijn bedrijven die dezelfde producten en/of diensten aanbieden en indirecte concurrenten zijn concurrenten die consumenten van dezelfde behoeften voorzien. Heeft u een webwinkel met sneakers, dan zijn directe concurrenten webwinkels die tevens sneakers aanbieden. Indirecte concurrenten zijn in dit geval webwinkels met andere soorten schoenen, simpelweg omdat deze webwinkels consumenten op dezelfde manier van dienst zijn met een soortgelijk product als uw webwinkel.

Veel ondernemers zien concurrenten als vervelende bedrijven die ze liever weer zien vertrekken, maar concurrenten kunnen ook erg gunstig zijn. Laat u namelijk een concurrentieanalyse uitvoeren, dan kunt u het aanbod, de strategie en het beleid van uw concurrenten gebruiken om uw eigen bedrijf te verbeteren.

Een concurrentieanalyse is een uitgebreide analyse van uw concurrenten. Bij het uitvoeren van de uitgebreide analyse wordt er voornamelijk gekeken naar de grote directe concurrenten van uw bedrijf en wat zij goed doen en juist niet goed doen. Op basis van het onderzoek wordt een lijst gemaakt van sterke en zwakke punten van uw concurrenten, waarna deze lijst naast de sterke en zwakke punten van uw eigen bedrijf wordt gelegd. Het doel? Het verbeteren van uw eigen bedrijf, simpelweg door naar de concurrenten van uw bedrijf te kijken.

Een concurrentieanalyse: waarom interessant?
Het uitvoeren van een concurrentieanalyse is interessant voor iedere ondernemer die bereid is om zichzelf en zijn of haar bedrijf te ontwikkelen. Of het nu goed gaat met uw bedrijf of u juist vast komt te zitten met uw onderneming: een concurrentieanalyse kan u helpen om uw bedrijf in beweging te krijgen. U leert niet alleen wat concurrenten goed doen en wat zij beter zouden moeten doen, maar ook wat u zelf goed doet (en misschien nog beter kan doen om de voorsprong op de concurrenten te vergroten) en wat u minder goed doet met oog op uw concurrenten. En omdat er op basis van een concurrentieanalyse altijd een praktisch plan geschreven wordt om uw eigen bedrijf te verbeteren, kunt u direct na het ontvangen van de analyse aan de slag om uw bedrijf te verbeteren. Meer informatie over het opstellen van een concurrentieanalyse? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met PROUD NEXT.

badges

Let’s connect

We hebben altijd zin in nieuwe en uitdagende projecten. We gaan graag met je in gesprek!