Het gevaar van de verwende generaties

Een tiener zonder mobiel in z’n hand in de trein? Men houdt het bijna niet meer voor mogelijk. Je eerste gekochte cd van Prince weggooien? Never! Je moeders krant abonnement opzeggen? Waar moet zij anders haar kruiswoordpuzzels in maken?! Zo heeft elke generatie wel wat. Van normen en waarden tot gebruiken, elk individu gedraagt zich naar zijn of haar opvoeding. Door de jaren heen hebben verschillende technologische ontwikkelingen hier ook weer een draai aan gegeven. Dat is ook precies de reden dat bedrijven en marketeers moeite hebben met het benaderen van deze doelgroepen. De afgelopen decennia zijn deze ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt, waardoor doelgroepen nog specifieker benaderd moeten worden. Vooral de meest recente generaties, de zogeheten Millennials en Generation Z zijn erg kieskeurig. Hoe onderscheiden zij zich van elkaar?

Door de jaren heen hebben verschillende generaties de dienst uitgemaakt. De generatie die als gevolg van het eindigen van de WOII is geboren worden ‘Baby Boomers’ genoemd. De nakomelingen van deze generatie zijn omgedoopt tot ‘Generation X’. Deze zijn geboren in de tijdspanne van begin jaren 60 tot midden jaren 80. Tot dusver waren marketeers niet onder de indruk van de moeite en mate van inzet van marketingmiddelen. Dit had uiteraard te maken met de eenzijdige manier van communicatie. Zij waren overduidelijk de zender, waarbij de consumenten de ontvangers waren.

Deze scheidingslijn, tussen zender en ontvanger, is echter volledig verdwenen. Dat is ook een van de redenen dat bedrijven en marketeers moeite hebben met het bereiken van de generaties die mogen genieten van de technische hulpmiddelen van tegenwoordig. Allereerst zijn het de Millennials, waar zij mee te maken krijgen. Deze groep wordt vaak omschreven als geboren tussen 1980 en eind 1990. Een andere aanduiding voor Millennials zijn ‘Generation Y’, oftewel 20 tot en met 35 jarigen. De meest recente generatie wordt ‘Generation Z’ genoemd. Dit betreft kinderen/jongeren die geboren zijn vanaf 1995 tot 2010. De verwachting is dat deze generatie in 2020 een 40% grote consumentendoelgroep wordt!

Millennials zijn over het algemeen een enorm kieskeurige doelgroep. Dit is het gevolg van de periode van opgroeien, in de tijd dat de meeste technologische ontwikkelingen ook nog in de kinderschoenen stonden. Dit proces volledig te hebben doorlopen, kunnen zij maar al te goed oordelen over de manier van reclame consumeren. Door het precies weten hoe reclame in z’n werk gaat, verlangt de Millennial ook meer. Een simpele product placement of een duidelijke aanprijzing is er dus niet meer bij. Door het idealistische beeld van de doelgroep prefereren zij een non-commercieel verhaal, waarbij ideeën en informatie centraal staan. Het zich kunnen identificeren en verbinden met het brand is the key.

User Generated Content is dan ook de meest geliefde vorm van engagement onder de Millennials. Het zelf uploaden van content leidt tot een dialoog met de doelgroep. Denk hierbij aan afbeeldingen, filmpjes of reviews. Voor Millennials is het voor 50% meer geloofwaardiger én 35% meer memorabeler dan een gewone productaanbeveling of advertentie. De mate van betrokkenheid zorgt ervoor dat ook ‘Corporate Social Responsibility’ erg belangrijk gevonden wordt. Ruim 37% van de doelgroep is eerder geneigd een product aan te schaffen van een merk die aandacht waarborgt voor onze groene omgeving.

Waar de Millennials bekend staan om hun idealistische blik, zal Generation Z vooral hun realistische visie uiten. Generation Z kent geen wereld zonder telefonie, internet, laat staan Google! Born socials met andere woorden. Zij beschikken over een digital footprint van 92%! Daarnaast heeft de periode waarin terrorisme en crisissen centraal stonden, ervoor gezorgd dat deze generatie zelfbewuster, zelfstandiger en gedrevener is. Bestaanszekerheid is een must. In de ogen van een Generation Z’-persoon kan het niet veel slechter, waardoor zij hogere verwachtingen hebben van de toekomst dan de gemiddelde Millennial. Niet alleen verwachtingen omtrent werkgelegenheid of koopkracht, maar ook de mate van binding met merken. Zijn merken niet loyaal aan hen? Geen probleem! They move on to the next best. Dit weerspiegelt enigszins het wantrouwen van de generatie met betrekking tot grote merken en multinationals. Slechts 6% denkt dat deze bedrijven het juiste doen.

Waar is deze verwende doelgroep dan wel vatbaar voor? Generation Z heeft een zwak voor informele communicatie. Bedrijven benaderen hen alsof zij elkaar spreken in de kantine of tegenkomen aan de bar in de plaatselijke kroeg. Hierbij verdraaien zij de waarheid niet. Er wordt dicht bij het merk gebleven, waar natuurlijk een kleine positieve draai aan wordt gegeven. Mocht dit nog niet helemaal overkomen, dan valt altijd te overwegen om een ‘Influencer’ in de arm te nemen. Influencers zijn rolmodellen die over een enorme invloed beschikken met betrekking tot de doelgroep. Generation Z luistert graag naar de boodschap van deze autoritaire verschijning. Net alleen is het een snelle vorm van communicatie, daarnaast heeft de Influencer een aanzienlijk bereik door middel van een blog, vlog of post. Deze verschijnen vaak op de platformen die door de doelgroep het meest wordt gebruikt: YouTube, Instagram en Snapchat.

Bent u nog altijd niet tevreden met de manier waarop uw doelgroepen worden benaderd? Neem dan gerust contact op met PROUD NEXT! Wij maken immers van elk klantreis een feestje!

badges

Let’s connect

We hebben altijd zin in nieuwe en uitdagende projecten. We gaan graag met je in gesprek!