Inspelen op veranderingen
De online wereld, zowel B2B als B2C, is aan een continue verandering onderhevig. Om hier optimaal op te kunnen inspelen is een schaalbaar totaalplatform een must. Dat vindt Robin van den Bosch van e-commerce specialist PROUD NEXT. Wij vertrouwen al sinds jaar en dag op het platform van Magento, simpelweg omdat het een breed scala aan mogelijkheden biedt en bovenal ook schaalbaar is om de verschillende modellen zo goed mogelijk te kunnen bedienen.
Magento is een totaalpakket, vervolgt Van den Bosch. Het biedt een oplossing voor zowel de kleine als de grote online spelers. Alle activiteiten kun je binnen het platform kwijt, inclusief marketingactiviteiten en communicatiemogelijkheden. In 2010 zijn we door verschillende partners benaderd om koppelingen te maken voor verschillende ERP-systemen. Sindsdien zijn we ook partner van Magento. Het voordeel is dat Magento ook inspeelt op veranderingen; het platform laat het toe om nieuwe technieken te gebruiken.
Mobiele website of app
Voor de lay-out van een e-commerce platform bestaat volgens Van den Bosch geen blauwdruk. Momenteel maken we veel gebruik van whitespace en grote headers. Kortom, weinig poespas. Er zit overigens een groot onderscheid tussen B2B en B2C en het is vooral ook van belang dat de lay-out responsive en liefst adaptive is over de verschillende devices. Elke bezoeker moet direct het gewenste product of dienst kunnen vinden, ongeacht het device. De techniek achter het e-commerce platform moet daar klaar voor zijn en volledig op zijn afgestemd. Dat is ontzettend belangrijk, gezien de enorme toename van m-commerce. Op dat gebied zou je je ook kunnen afvragen of misschien een mobiele app interessant kan zijn. Een applicatie is iets anders dan een website, maar kan indien gewenst wel zo ontwikkeld worden dat de mobiele app op de website lijkt of er in ieder geval nauw op aansluit. Een mobiele app is meer dan een website. Zo kan een applicatie onder andere specifieke informatie tonen, maar is het ook mogelijk om een mobiele app in te zetten om pushberichten te sturen. De marketing mogelijkheden van een mobiele applicatie zijn over het algemeen dan ook iets groter dan van een mobiele website. Tevens is een app sneller dan een website en heeft het een betere gebruikservaring.
Backoffice applicaties
PROUD NEXT is gespecialiseerd in het koppelen van verschillende soorten informatie en datasystemen. Robin geeft een voorbeeld van een verregaande integratie van een e-commerce platform met een backoffice applicatie: Voor een bedrijf dat kleding zelf maakt, hebben we het e-commerce platform gebouwd waarin bezoekers zelf hun eigen ontwerp kunnen samenstellen. Op basis van de informatie uit de shop worden de machines rechtstreeks aangestuurd. Behalve een controlefunctie, komt er geen menselijk handelen meer aan te pas. Een mooie koppeling tussen online en offline. Dat is ook het geval bij een koppeling die we hebben gebouwd voor een groot schoenenmerk met e-commerce platform en fysieke winkels. Ze staan allemaal met elkaar in verbinding via één backoffice applicatie. De fysieke winkels fungeren tevens als voorraadmagazijn. Als er iemand in het e-commerce platform iets bestelt, wordt bekeken vanuit welke fysieke vestiging het afleveradres beleverd kan worden. Mocht de voorraad daar niet toereikend zijn, wordt gekozen voor een andere vestiging. En dat alles volledig geautomatiseerd met een koppeling naar de transporteurs.
Als e-commerce specialist weet Robin van den Bosch als geen ander wat er speelt in e-commerce. Hij zet de vijf belangrijkste trends op een rijtje.
1) Mobiele optimalisatie is noodzaak
Een optimale mobiele gebruikerservaring mag je anno 2016 geen trend meer noemen, maar absolute noodzaak. Zonder een goede, responsive e-commerce platform, heb je in 2016 gegarandeerd het nakijken. Is je e-commerce platform responsive, dan kan het de moeite waard zijn om in 2016 verder te optimaliseren door de shop ook adaptive te maken. Hij past zich dan niet alleen aan de schermafmeting van een apparaat aan, maar ook van de overige mogelijkheden die het apparaat heeft en de snelheid van de verbinding.
2) Geavanceerde zoekmogelijkheden
Vooral webwinkels met een groot productaanbod doen er goed aan voor 2016 hun on-site zoekfunctie eens goed op de schop te nemen. Klanten zijn gewend geraakt aan de steeds slimmer wordende zoekmogelijkheden van Google. Een geavanceerde zoekmogelijkheid binnen je webwinkel helpt bezoekers om sneller de juiste producten te vinden, met name op smartphones.
3) B2B e-commerce neemt grote vlucht
Online transacties gaan het komende jaar veel business to business verkopen stroomlijnen. Door online zaken te doen, kunnen zowel verkopers als inkopers flink op kosten besparen. Steeds meer ERP en boekhoudpakketten ondersteunen elektronische facturen en het koppelen van online systemen. Dit levert niet alleen besparingen op in geld, maar ook in tijd en vooral gemak.
4) Loyaliteitsprogrammas
Slimme webwinkeliers richten in 2016 hun pijlen op hun bestaande klantenbestand. Verleid je klanten met een aantrekkelijk loyaliteitsprogramma. Beloon ze voor hun trouw met speciale aandacht. Dit hoeft echt niet altijd korting te zijn. Voorkennis van nieuwe producten of diensten en een speciale behandeling, extra service werken ook prima.
5) Content marketing
Content marketing is zeker geen nieuwe trend, maar veel e-commerce bedrijven maken er nog geen gebruik van. In 2016 wordt content marketing feitelijk onmisbaar, want de effectiviteit van traditionele vormen van (interruptie) marketing neemt hals over kop af. Consumenten zijn er steeds minder van gediend. Het toenemende gebruik van ad blockers maakt dit meer dan duidelijk.
Over PROUD NEXT
PROUD NEXT noemt zich e-commerce specialist. We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van e-commerce applicaties tot aan complete automatiseringsoplossingen. We doen voortdurend onderzoek naar nieuwe wetenschappelijke en technologische kennis met het oog op het ontwikkelen van waardevolle producten, processen en diensten. En dat alles met als doel het verbeteren van de processen bij onze relaties.