Instagram: van etalage naar digitale winkel
Het moge duidelijk zijn dat langzamerhand het traditioneel gebruik van websites verschuift naar de mobiele variant. 2016 was dan ook het eerste jaar waarin het mobiele internet gebruik groter was ten opzichte van de (inmiddels) ouderwetse desktop of laptop. De primaire focus ligt dan ook op smartphones. Niet alleen sites krijgen de hoognodige aandacht (responsive design) van bedrijven. Het zijn de sociale platformen die vaak de klok slaan om meer exposure te genereren. Een van de snelst groeiende platformen is Instagram. Onder bedrijven wordt dit medium steeds interessanter door middel van de effectieve oplossingen die zij bieden. Waar Instagram hedendaags fungeert als etalage, zal het in de toekomst omgetoverd worden tot digitale winkel.
Massacommunicatie is niet meer van deze tijd. Op het internet komt het nauwelijks meer voor dat dezelfde advertentie naar duizend personen tegelijk wordt verstuurd. Dit komt natuurlijk door het feit dat de desbetreffende advertentie maar voor enkelen relevant is. Vandaar wordt er door middel van een algoritme en cookies een profiel van elke consumer gevormd, die bepaald welke content voorgeschoteld wordt.
Een aantal maanden geleden werd Instagram Stories geïntroduceerd. Tot voor kort was dit louter toegankelijk voor persoonlijke accounts. Echter is deze functionaliteit inmiddels uitgebreid tot bedrijfsprofielen. Algoritme bepaald welke accounts de Stories te zien krijgen. Dankzij Facebook Business Manager heeft het bedrijf ook nog eens de mogelijkheid om dit algoritme sturing te geven door gebruik te maken van de functie: Doelgroepen.
Het gebruik van Instagram Stories is bedoeld om meer reach en awareness te genereren. Doordat er geen doorklik mogelijkheden zijn en de korte advertenties (15 seconden) geen call-to-action boodschap overbrengen, zien consumers de Stories vaak niet als advertenties. Bedrijven zullen al hun creativiteit in de strijd moeten gooien om zich te kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Om te zien of de Story aanslaat, kan iedereen kijken wie het heeft gezien. Dit geeft de mogelijkheid om toekomstige Stories bij te sturen.
Uit onderzoek blijkt dat 21% van de online aankopen binnen 1 dag gedaan worden. Daarentegen verlaten bezoekers vaak (50%) een website wanneer ze langer dan 3 seconden moeten wachten. Dit heeft niet alleen te maken met de laadtijd van de shop, maar ook met bijvoorbeeld het lang moeten scrollen voordat de gewenste content is gevonden. Dit heeft Instagram doen besluiten dat zij met een innovatieve functie moesten komen. Een update die van toegevoegde waarde zou zijn in de shopping journey van de consument.
And it is! Elke foto heeft de mogelijkheid om mensen te taggen op Instagram. De nieuwe functie maakt het mogelijk om niet de personen, maar de tentoongestelde producten te taggen. Maximaal 5 producten per post kunnen een tag dragen. Tag selected?. Er verschijnt vervolgens een nieuwe pagina in de applicatie van Instagram zelf. Deze pagina bevat details en specificaties van het product dat geselecteerd is. De consument hoeft geen moeite te doen om het product op te zoeken en hoeft ook niet Instagram te verlaten. Zo worden verschillende irritaties in de shopping journey uit de weg gegaan. Als klap op de vuurpijl kan de gebruiker de button Shop Now! aanklikken. Deze button zorgt ervoor dat de consumer direct begeleid wordt naar het product in de webshop van het desbetreffende merk. Een kind kan de was doen!
Het direct shoppen via Instagram zit vooralsnog in de testfase. 20 Amerikaanse bedrijven behoren tot de testgroep die de resultaten van deze functionaliteit monitoren. Daarnaast wilt Instagram enkele updates doorvoeren omtrent recommendations, global expansion en save content voordat er wordt overgegaan tot implementatie. Optimalization at its finest.
Klaarblijkelijk is Instagram ingestapt in de trein van PROUD NEXT om van elk klantreis een feestje te maken! Geïnteresseerd in aanvullende informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met PROUD NEXT!