“Een high traffic website snel laten draaien en stabiel houden”

Wie aan Pon denkt, denkt misschien eerst aan mooie Porsches, Audi’s en Volkswagens. Die importeren ze ook, maar het familiebedrijf achter veel a-merken in de transportwereld doet veel meer dan dat. Zo is Pon ook thuis in tweewielers, met als bekendste merk Gazelle. Riff Online werd begin 2017 benaderd voor het inhouse lead development.

Pon Bike is dus het moederbedrijf van onder andere Gazelle. Onder hetzelfde dak worden ook verschillende high end comfortfietsen, racefietsen, e-bikes, onderdelen en accessoires gemaakt. Met 14 merken biedt Pon Bike een volledige, premium productgroep; dagelijks worden er honderden fietsen verkocht. Pon investeert in onderzoek en ontwikkeling, productie, assemblage, verkoop, dealerondersteuning en duurzame ontwerpen. Toen Pon Bike Riff Online benaderde als inhouse development partij, hoefden we niet lang na te denken.

De Business case

 

Inhouse lead development

Pon Bike besloot in februari 2017 van extern development over te willen stappen naar verschillende specialisten die inhouse het development van onder meer gazelle.nl voor hun rekening nemen. Riff Online werd aangehaakt als Magento-specialist. Vanaf de start tot de livegang in augustus 2017 zijn we met twee man als lead developer druk bezig geweest met het bouwen van gazelle.nl in Magento 2 Enterprise. Dat komt neer op developers aansturen, de architectuur van de website bedenken en in gesprek gaan met stakeholders om softwarematige oplossingen te bedenken. We hebben ook ondersteund bij de integratie van het product management platform.

En het houdt niet op na de livegang. We leveren nog elke week nieuwe software en nieuwe producten/onderdelen op: van kleine changes tot een nieuwe check-out, de meertaligheid van de website en nieuwe productpagina’s.

Grote uitdaging, maar wel een hele mooie

Voor Riff Online is de high traffic website gazelle.nl een case waar we met recht trots op zijn. De website kan van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat rekenen op een flinke stroom bezoekers. Is het merk in het nieuws of wordt er een landelijke commercial gelanceerd, dan schieten de cijfers nog verder omhoog en worden er direct tientallen fietsen besteld. Het is met miljoenen jaarlijkse bezoekers een van de drukstbezochte websites die we in ons portfolio hebben.

Het platform snel laten draaien en stabiel houden, binnen een snel veranderende omgeving, is een uitdaging. Maar wel een hele mooie.
Het vraagt om een andere aanpak dan websites die het met minder traffic moeten doen. Zaken als performance en comptabiliteit zijn opeens nog belangrijker. Wanneer 0,1% van de webbezoeken niet juist wordt ondersteund, is dat in absolute aantallen opeens heel veel. Je komt niet meer weg met alleen de laatste 2 versies van een webbrowser ondersteunen. Hoe we dat ondervangen? Door veel beter en uitvoeriger te testen. Het testkader op de website is veel breder; een tester maakt vast deel uit van het team.

“Bouwen in Magento Commerce 2”

“Herbruikbare software”

Er gaat niets boven samenwerken met mensen die veel verstand hebben van de business. Naast een aantal mensen vanuit Pon zelf zijn vanuit Gazelle drie mensen dagelijks dedicated met het platform bezig. En waar eerder alle merken een eigen webbouwer hadden, maken we nu gebruik van high scalability. Wat we voor Gazelle doen kunnen we ook gebruiken voor de andere 13 merken. Zo maken we koppelingen met productinformatiesystemen en kunnen we software hergebruiken.

“‘Ja’ voor multidisciplinair werken”

We werken op een manier die voor Riff inmiddels gesneden koek is: zoveel mogelijk agile, in tweewekelijkse sprints, met srum masters en meerdere stakeholders. En waar we kunnen leveren we bijgedragen aan het verbeteren van het agile proces. De stakeholders zijn tevreden, met name over onze snelheid. Flexibel samenwerken met een multidisciplinair team, bestaande uit verschillende partijen en agencies en veel stakeholders bleek in de praktijk verrassend goed uit te pakken.

Op de roadmap staan een aantal mooie projecten, die uniek zijn voor de branche waarin Pon Bike actief is. Daar kunnen we hopelijk snel wat meer over vertellen.

“RIFF Magento specialisten brengen een juiste mix van creativiteit en technische senioriteit mee in hun dienstverlening”

 

Fred Danckaarts “PON”

 •  
  Tom's Wholesale e-commerce platform
  Tom’s Wholesale is de grootste ‘action support’ importeur en exporteur van de Benelux. Vijf jaar geleden begonnen, nu al de grootste in haar eigen markt. De groothandel is met name bekend als aanbieder van de populaire GoPro. Maar het mag ook surfmerk Liquid force, XS Stories (gericht op extreme sports) en GoldCoast Skateboards tot haar merken rekenen. Ondanks de vele afzetkanalen van Tom’s Wholesale was er één nog niet ingevuld: het online B2B-kanaal. Daar kwam Jaagers in beeld.
  Bekijk case
 • Jacobs Douwe Egberts
  De vraag vanuit Jacobs Douwe Egberts was: “Hoe kunnen wij onze ‘parts’ (reserveonderdelen) beter in de markt zetten. En hoe kunnen we het monteurs over de hele wereld makkelijker maken om de juiste reserveonderdelen in te zien en te bestellen?” Er zijn van die opdrachten waar je hart als e-commerce-bedrijf sneller van gaat kloppen. Dit was er zo een. Jaagers heeft aan de wieg gestaan van een mooie businness-to-bussiness-oplossing als antwoord op bovengenoemde vraag.

  Winnaar Meet Magento Innovation Award 2016
  Bekijk case
   
 •  
  Unitednude Webshop
  Deze opdracht was voor ons interessant vanwege meerdere redenen. Niet in de laatste plaats vanwege de branche; waar we normaal gesproken vaak te maken hebben met business cases in een meer technische omgeving, vraagt een fashion-product in veel opzichten om een andere aanpak en andere inzichten. United Nude is een B2C-klant met een internationaal karakter, die verschillende soorten doelgroepen bedient.
  Bekijk case
 • Voor mijn Dier
  Heel makkelijk met de dierenarts van een praktijk in contact komen. En een shop, waarin je alle diergerelateerde producten makkelijk kunt bestellen. O, ja, en in Magento 2 dan wel. Dat was de opdracht die we van Dactari kregen en inmiddels staat het resultaat live op www.voormijndier.nl.
  Bekijk case