De e-commerce configurator van Dorel

“Customizen wordt pas echt leuk met een miljoen opties” 

Wat van ver komt, is bijzonder. Dat geldt ook voor de wel heel bijzondere recente case die we voor onze klant Dorel Juvenile uitvoerden. Je weet wel, die van de Maxi-Cosi. Ook Bébé Confort, Babyvalue, Safety 1st en Quinny behoren tot de Dorel Group. RIFF kan nu met trots de uitwerking presenteren van een lang en intensief project: een configurator voor de Zapp-buggy’s van Quinny. Er is geen vergelijkbaar product dat zo uitgebreid en inzichtelijk is.

Wat hebben we binnen deze case gedaan voor Dorel

De Business case

We hebben lang gewerkt aan de configurator die we voor Dorel’s merk Quinny ontwikkelden. De configurator is gebouwd in Magento en geïntegreerd met hun eigen CMS Sitecore. De klant kan hiermee zijn eigen Zapp stroller (buggy) volledig customizen. In tegenstelling tot de gemiddelde configurator is deze uitgerust met zoveel mogelijkheden dat er in de blown-up versie voor het meest uitgebreide product exponentieel miljoenen mogelijkheden zijn voor het customizen. En dat zonder trager wordende verbinding of achterblijven van de visualisaties.

We zijn uitgegaan van 3 goedlopende buggy’s als uitgangspositie: de Zapp Xpress, de Zapp Flex en de Zapp Flex Plus. Drie verschillende producten die door de consument elk in verschillende mate gecostomized kunnen worden. De Zapp Flex Plus heeft verreweg het meest uitgebreide startpunt voor het persoonlijk samenstellen van het eindproduct. Van standaardopties als het bepalen van de kleur en optionele onderdelen tot een brede range aan extra accessoires. Met het oog op gebruiksvriendelijkheid zitten er verschillende elementen die het de consument makkelijker maken. Korte, heldere omschrijvingen maken direct duidelijk wat het verschil in opties is. De prijs verandert mee met elke wijziging of toevoeging. En gekozen opties worden direct visueel gemaakt en zijn zichtbaar in 360 graden. Hiervoor hebben we samengewerkt met externe partner Magic. Zij verdienen alle credits voor het maken van de 3D-modellen die RIFF vervolgens integreerde.

magento dorel configurator

“De configuratie op elk moment kunnen terughalen? Dat kan!”

Wil de klant de aankoopbeslissing nog even uitstellen of overleggen met familie of vrienden? Daar is ook rekening mee gehouden. De configuratie kan worden bewaard door middel van een persoonlijke code. De gebruiker ontvangt een pdf met alle specificaties van het samengestelde Zapp-model. Via een linkje in de pdf wordt hij of zij weer teruggeleid naar het complete ontwerp op de website, waarbij alle opties nog intact zijn. Deze optie maakt het ook mogelijk de persoonlijk samengestelde buggy via social media te delen. Kijken we naar het technische aspect dan was het een flinke klus om de configuratie terug te halen via een code en de juiste afbeeldingen in te laden.

Wat gaan we nog meer doen?

De tool achter de configurator is zo ingericht dat we eenvoudig opties kunnen toevoegen, mocht dat wenselijk zijn. Het moet natuurlijk wel te maken zijn door de producenten; in de eerste versie zijn we bovendien al zoveel mogelijk full blown gegaan. Een roadmap voor de volgende fase is er nog niet, maar het is natuurlijk goed denkbaar dat de configurator ook een uitermate geschikte tool kan zijn voor andere modellen of de Zapp Xpress, waar nu veel minder opties zijn. Dorel gaat de configurator de komende tijd wereldwijd voor alle landen waarin het bedrijf actief is beschikbaar maken. Op dit moment is alleen de Amerikaanse versie online.

Specialist in configurators bouwen

Specialist in configurators bouwen

Voor RIFF is het ontwikkelen van configurators niet nieuw. Er zijn veel configurators, maar wel met veel minder mogelijkheden, dat durven we best te zeggen. Wij ontwikkelden eerder al rijk-uitgeruste configurators voor Crownstudent, Allpa en Zandri die elk een unieke, eigen business case hadden. De Zapp-configurator is tot op heden het meest omvangrijke configuratorproject, mede door alle (klantspecifieke) vereiste opties. Er zit een groot stuk maatwerk in. Gelukkig is dat ook hetgeen waarover onze klant erg tevreden is.

“Samen kom je er sneller”

OEr zit veel rekenkracht in de tool, maar toch verandert de visualisatie snel mee met de wijzigingen van de gebruiker. Onze contactpersonen bij Dorel Juvenile zijn dan ook te spreken over de snelheid van de tool. En over de mobiele weergave op tablet en smartphone. Maar eigenlijk zijn we gewoon met het hele team – bij ons en aan de klantzijde – heel tevreden over het eindresultaat. We hebben het namelijk niet alleen gedaan; de tool is volledig iteratief ontwikkeld. Dat wil zeggen dat we in een scrum-team doorlopend aan deze mooie opdracht werkten en veel sprintmeetings op locatie van de klant hadden. Daardoor hadden we hele korte feedbackmomenten gehad. Niet alleen de uitvoering is belangrijk, kennis delen zorgt voor het onderscheid. Wij sparren met onze contactpersonen bij Dorel.

iPhones 1024x603

magento-silver-solution-partner

Van Magento e-commerce platforms weten we veel. Heel veel zelfs. We zijn een gecertificeerd partner. Maar onze kennis van Magento is niet meer dan een vereiste voor een opdracht als deze. Dat vinden we zelf althans. De reden dat wij als we zo vrij mogen zijn – een meerwaarde denken te zijn voor onze klanten, en Douwe Egberts in het bijzonder, is door meerwaarde te bieden op het creatieve vlak. Het opzetten van templates, meedenken over marketinggerelateerde zaken en creatieve oplossingen bedenken: dáár zit de meerwaarde van RIFF.

 •  
  Crownstudent configurator
  Crownstudent behoort tot een van de grootste online aanbieders van studentmössa’s in het eigen land Zweden, maar ook in Denemarken en Noorwegen. De productiefaciliteit bevindt zich in Polen. Om de concurrentie af te troeven, moest er een goede configurator worden gebouwd, waarmee de klant zijn eigen product kan customizen. De configurator geeft Crownstudent een grote voorsprong. Er zijn veel configuratoren, maar wel met veel minder mogelijkheden. De expliciete vraag aan Jaagers was om, ondanks de vele opties van de configurator, toch te zorgen voor een goede mobiele weergave.
  Bekijk case
 • Jacobs Douwe Egberts
  De vraag vanuit Jacobs Douwe Egberts was: “Hoe kunnen wij onze ‘parts’ (reserveonderdelen) beter in de markt zetten. En hoe kunnen we het monteurs over de hele wereld makkelijker maken om de juiste reserveonderdelen in te zien en te bestellen?” Er zijn van die opdrachten waar je hart als e-commerce-bedrijf sneller van gaat kloppen. Dit was er zo een. Jaagers heeft aan de wieg gestaan van een mooie businness-to-bussiness-oplossing als antwoord op bovengenoemde vraag.

  Winnaar Meet Magento Innovation Award 2016
  Bekijk case
   
 •  
  Tom's Wholesale e-commerce platform
  Tom’s Wholesale is de grootste ‘action support’ importeur en exporteur van de Benelux. Vijf jaar geleden begonnen, nu al de grootste in haar eigen markt. De groothandel is met name bekend als aanbieder van de populaire GoPro. Maar het mag ook surfmerk Liquid force, XS Stories (gericht op extreme sports) en GoldCoast Skateboards tot haar merken rekenen. Ondanks de vele afzetkanalen van Tom’s Wholesale was er één nog niet ingevuld: het online B2B-kanaal. Daar kwam Jaagers in beeld.
  Bekijk case
 • Zandri brommeronderdelen e-commerce platform
  Onderdelen leveren voor scooters en brommers. Dat is wat Zandri doet. In de e-commerce platform kun je elk denkbaar onderdeel van elk scootermerk bestellen, wat het totale assortiment van Zandri op circa 200.000 producten brengt. Jaagers is sinds 2013 de vaste ontwikkelaar van Zandri. Recent werkten we aan de integratie van een ‘exploded view module’ met de bestaande e-commerce platform.
  Bekijk case