Responsive is een must vanaf 21 April

De verwachting is dat dit jaar het aantal zoekopdrachten in zoekmachines, uitgevoerd op een mobiel, het aantal zoekopdrachten op desktop pc’s gaat overtreffen. Dit heeft een aantal consequenties en we hebben bij PROUD NEXT een overzicht gemaakt van de gevolgen hiervan en waar men als e-commerce partij rekening mee moet houden.

Voor u als ondernemer is het belangrijk om te weten dat m-commerce (de mobiele variant van e-commerce) dit jaar al bijna 10% van alle online bestedingen (14 miljard in 2014) bedraagt. Studies bevestigen ook dat de m-commerce omzet in Nederland enorm hard groeit (pakweg 92% groei ten opzichte van 2014). Dit wil zeggen dat de verwachting is dat in 2015 ruim 1,25 miljard euro omgezet gaat worden in m-commerce.

Een mobiele gebruiker maakt op een andere manier gebruik van zoekmachines: Waar het bij desktop zoekopdrachten van belang is dat men in ieder geval op de eerste pagina zichtbaar is, is het bij mobiele gebruikers van belang om bij de eerste 5 resultaten te staan. De resultaten die hieronder weergegeven worden, kennen een significante afname in Click Through Ratio (CTR).
De missie van Google (de grootste zoekmachine ter wereld) is om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. De essentie zit hem in het laatste deel van die zin: “bruikbaar maken”.
Google geeft bij zoekopdrachten van mobiele gebruikers resultaten terug waarbij websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten een hogere positie krijgen. Dit heeft te maken met een aantal zaken:

Laadsnelheid
75% van de internetgebruikers verlaat een mobiele website indien het laden van de site langer dan 5 seconden duurt. Maar 71% van de gebruikers verwacht dat een mobiele website even snel of sneller laadt als de desktop variant. Om deze reden is performance van de mobiele website cruciaal en dient gestreefd te worden naar een laadtijd van 1 seconde of minder.

– Foute redirects
Een veel voorkomende fout is dat een mobiele gebruiker in de Google zoekresultaten een directe link naar een pagina binnen een website aanklikt en vervolgens uitkomt op de homepage van de website. Er dient dus voor elke pagina op de desktop website ook een mobiele variant aanwezig te zijn, tenzij de website uiteraard responsive opgezet is.

– Niet-speelbare videos
Veel video’s zijn niet af te spelen op alle mobiele apparaten. Google adviseert om HTML5 te gebruiken en geen Flash techniek, aangezien dit laatste niet door alle apparaten ondersteund wordt. Tevens wordt geadviseerd om ondertiteling aan te bieden voor mobiele gebruikers.

– Indeling en content
De content op de website dient afgestemd te worden op het apparaat en het doel van de bezoeker. Hierbij is het vaak zo dat de gebruiker van mobiele websites met een specifiek doel op de website landt, terwijl een bezoeker op de desktop variant vaker aan het browsen is.
Om deze reden dient de content en de structuur van de website afgestemd te worden op het soort apparaat en gebruiker.

PROUD NEXT heeft ruime ervaring met het realiseren van voor mobiel geoptimaliseerde website. Graag overleggen we met u over de verschillende mogelijkheden om ook uw website te optimaliseren voor mobiele apparaten zodat uw website ook vindbaar blijft.

badges

Let’s connect

We hebben altijd zin in nieuwe en uitdagende projecten. We gaan graag met je in gesprek!