Alles wat u moet weten over het Shopware ecommerce platform

Wat is Shopware en waarom zou ik dat overwegen?

Shopware, een toonaangevend e-commerce platform in Duitsland, heeft zijn zinnen gezet op de Nederlandse markt waar het een dwingend alternatief biedt voor meer gevestigde e-commerce spelers. Met een groeiend aantal Nederlandse gevestigde handelaren, van L’Oréal tot Euronics, is de Europese uitbreiding van het platform goed op gang gekomen.

Shopware is een feature-rijke, ontwikkelaarsvriendelijke, PHP gebaseerde e-commerce applicatie die meer dan 18 jaar geleden in Duitsland is opgericht.

Met meer dan 80.000 geïnstalleerde shopware websites en een rijk partnernetwerk is het een zeer populaire, gevestigde ecommerce oplossing in de DACH regio en omliggende gebieden, en het wordt ook gebruikt door veel Nederlandse handelaars.

Shopware bevordert openheid en toegankelijkheid, wat tot uiting komt in de bedrijfscultuur en de mensen. Aangezien het 100% eigendom is van de oprichters, zonder private equity of externe financiering, is Shopware in staat om zijn strategische agenda te definiëren en uit te voeren zonder de commerciële druk waar veel andere e-commerce leveranciers mee te maken hebben.

Achter het bloeiende e-commerce platform zit een levendige gemeenschap van implementatiepartners, ontwikkelaars, externe dienstverleners en enthousiaste individuen die elk een bijdrage hebben geleverd aan het rijke Shopware-ecosysteem.

Shopware Experts Van Proud Nerds

Laat je inspireren

Shopware is Open-source

De applicatie is open source, en met een publiek beschikbare product roadmap moedigt Shopware actief bijdragen, input en feedback van klanten en de community aan om het product te helpen rijden en te verfijnen.

De modulaire architectuur van Shopware stelt bedrijven in staat om snel te starten en het schaalbare, volledig aanpasbare platform geeft bedrijven aanzienlijke flexibiliteit als het gaat om het aanpassen van de software om aan specifieke zakelijke eisen te voldoen.

Het product zelf is beschikbaar in een aantal variaties die bedoeld zijn om bedrijven te ondersteunen in verschillende stadia van hun ontwikkeling, van startende bedrijven tot complexe, multiterritoriale organisaties.

Aan de bovenkant van het assortiment is de Enterprise-versie (Enterprise-versie 5.5 op het moment van schrijven) voor (geen verrassingen) de zakelijke klant en biedt een volledig pakket aan rijke functies, functionaliteit en ondersteuning op diamant-niveau. Het klantenbestand van Enterprise omvat Euronics (dat meer dan 450 winkels heeft), Borussia Dortmund Football Club, Philips, L’Oreal, Urban Decay, Mars en Overstock, om er maar een paar te noemen.

Er zijn ook andere edities van de software beschikbaar, waaronder de gratis Shopware Community-versie, Professional en Professional Plus, die elk een progressief verbeterd niveau van functionaliteit bieden.

 

Shopware Commerce

Wat zijn de belangrijkste shopware kenmerken?

Shopware biedt vele uitgebreide functies die andere platforms zouden leveren via integratie en het gebruik van afzonderlijke, gespecialiseerde oplossingen voor specifieke eisen – bijvoorbeeld een rijke presentatie van de inhoud.
Nu ga ik me hier niet in de discussie mengen over wat de reikwijdte van een e-commerce platform zou moeten zijn (d.w.z. een enkel systeem dat alles biedt versus een geïntegreerd landschap van afzonderlijke, specialistische oplossingen).

Dat is een gesprek voor een andere blogpost (en is niet Shopware-specifiek), maar ik denk wel dat het eerlijk is om te zeggen dat Shopware een breder bereik biedt dan veel van zijn concurrenten op het gebied van native functionaliteit. Als dat een reisrichting is die u aanspreekt, dan is de aanpak van Shopware waarschijnlijk zeer aantrekkelijk voor u.

Hier zijn enkele van de hoogtepunten van de belangrijkste functies van het platform:

 • Intuïtieve en extreem rijke content management mogelijkheden: Shopware’s CMS (genaamd ‘Shopping Worlds’) zal een enorme aantrekkingskracht hebben op veel retailers omdat het admin gebruikers in staat stelt om zeer flexibele contentpagina’s te maken zonder technische ondersteuning.
 • Drag-drop design lay-outs: complexe componenten zoals producten, banners, content en productblokken, rich media en meer kunnen worden gesleept om zeer aangepaste lay-outs te maken.
 • Uitgebreide multi-store, multi-territoriale e-commerce mogelijkheden.
 • Rijke en flexibele product- en catalogusbeheertools.
 • Uitstekende zoek-, merchandising- en marketingfuncties (zoals loyaliteits- en affiliateprogramma’s, dropmandherstel).
 • Multi-warehouse ondersteuning als standaard.
 • Hoge schaalbaarheids- en prestatieniveaus, met ingebouwde ontwikkelaarstooling om het schalen te vergemakkelijken.
 • Uitstekende platform- en technische ondersteuning van Shopware als onderdeel van het lopende supportcontract.
 • Geïntegreerde ERP-oplossing (Pickware).
  Dealerintegratiemodule die winkeliers in staat stelt om storefronts te creëren en te beheren voor resellers en dropshippers – een overtuigende functie voor veel bedrijven met distributeurs of externe verkopers.
 • Er is een aanzienlijke B2B-suite beschikbaar (zij het voor extra licentiekosten) om de typische B2B-handelsvereisten te beheren, inclusief offerteaanvragen, meerdere prijslijsten, gedifferentieerde prijzen, beheerdersrollen, Verantwoordelijkheden, workflows en nog veel meer. Een meer uitgebreide lijst kan hier worden gevonden.
 • Een extra aspect dat aantrekkelijk is voor veel webwinkeliers is dat Shopware een gratis datamigratietool biedt om de overgang naar Shopware te vergemakkelijken vanuit veel van de andere populaire platforms (waaronder Magento, Prestashop, OXID, VEYTON, Gambio, xtcModified, en xt:Commerce).
Agile Werken Met Proud Nerds

Is Shopware geschikt voor mijn bedrijf?

Aangezien het platform een vollediger productaanbod heeft in vergelijking met veel alternatieve oplossingen, lijkt Shopware een meer generieke aantrekkingskracht te hebben op een breder scala aan marktverticals, wat tot uiting komt in het gevarieerde klantenbestand van het bedrijf.

Zoals bij elk ecommerce bedrijf of project is de beslissing of Shopware de juiste keuze is voor u subjectief en vereist een duidelijk begrip van de bedrijfsdoelstellingen. Dat gezegd hebbende, als uw bedrijf een of meer van de onderstaande attributen waardeert, zou Shopware absoluut de moeite waard zijn om te bekijken:

 • Een hoog niveau van admin controle en autonomie in het creëren en publiceren van rijke, interactieve product- en gerelateerde content (vooral voor bedrijven met een boeiende propositie of merkverhaal te vertellen).
 • Open, flexibel en modulair. Shopware is ideaal voor webwinkeliers die hun eigen technische roadmap willen implementeren (naast de native roadmap).
 • Voorkeur voor een selfhosted oplossing (in tegenstelling tot een SaaS-optie).
 • Een vereiste voor B2B- of dealerdistributiefunctionaliteit.
 • Goede admin en technische ondersteuning. Dit is iets waar we handelaren in gloedvolle termen over hebben horen praten, en lijkt Shopware zeker te onderscheiden van zijn concurrenten.
 • Zeer kosteneffectieve licentie- en ondersteuningsmodellen, zonder omzetaandeel of op volume gebaseerde prijzen.
Shopware Specialisten Van Proud Next Staan Voor Je Klaar

Wat is het licentiemodel?

De kosten van Shopware ten opzichte van de belangrijkste concurrenten zijn zeer concurrerend en zijn niet gekoppeld aan omzet of verkoopvolumes, iets wat handelaren vaak zeggen dat het voelt als een ‘penalty charge’ voor succes.
Shopware geeft de voorkeur aan een eenmalige aanschaf van software en een doorlopende maandelijkse ondersteuningsvergoeding die de webwinkelier toegang geeft tot software-upgrades en beveiligingspatches, evenals admin-gebruikerstrainingen en technische ondersteuning.

De initiële vergoeding zal variëren afhankelijk van het feit of er extra modules (namelijk de B2B- en/of dealerintegratie) nodig zijn. Voor Enterprise is het prijs op aanvraag.

Zoals bij de meeste open source software is de community edition gratis, maar wordt geleverd met een gereduceerde feature set en geen ondersteuning of garantie van de leverancier, maar is het een effectieve ‘zandbak’ voor retailers die willen experimenteren voordat ze gaan investeren.

Voor alle edities, behalve Enterprise, is ondersteuning optioneel (maar naar mijn mening zeer aan te bevelen). Alle Enterprise-aankopen moeten zich aanmelden voor de ondersteuning op premium-niveau van Diamond.

Voor de beschikbare functies, en de kwaliteit van de geleverde ondersteuning, zou ik zeggen dat de kosten zeer concurrerend zijn, en zou een andere dwingende reden zijn om Shopware te overwegen in het licht van andere, meer gevestigde e-commerce-opties.

Shopware Specialisten Van Proud Next Staan Voor Je Klaar

Wat zijn de beperkingen van het platform?

Dit is een lastige vraag omdat het product zelf zeer uitgebreid en aantrekkelijk geprijsd is, de ondersteuning uitstekend is en er een grote community van diensten van derden, integraties en uitbreidingen (momenteel 3.500+) beschikbaar is om elke winkel te verbeteren.
Een aspect dat misschien niet zo ontwikkeld is, is de expertisepool voor Shopware in Nederland, die niet zo volwassen is als het zou kunnen zijn. Dit is meer een overweging voor retailbedrijven die hun eigen interne technische teams willen opbouwen om het product te ondersteunen, maar het is een situatie die zeker zal veranderen en zich zal ontwikkelen naarmate het platform hier meer tractie krijgt.

En voor die andere retailers die op zoek zijn naar een partner voor de bouw en implementatie, is het goede nieuws dat er een kleine, hoogwaardige pool van Nederlandse partners beschikbaar is.

Een ander ding om op te merken is de beschikbaarheid van uitstekend technisch trainingsmateriaal voor Shopware en de lage technische toetredingsdrempels.

Shopware Specialisten Van Proud Next Staan Voor Je Klaar

Wij zijn shopware solution partner

Shopware Solution Partner
badges

Let’s connect

We hebben altijd zin in nieuwe en uitdagende projecten. We gaan graag met je in gesprek!