UX Insight: trends and tops

Afgelopen week stond het jaarlijkse UX event op het programma. Vrijdag,  9 februari was ‘De Fabrique’ in Utrecht het theater voor UX Insight. Namens PROUD NEXT was onze eigen UX Designer, Cagri Govcecik, aanwezig.

Kennis, ideeën en voornamelijk ervaringen werden gedeeld door verschillende experts. Daaronder niet alleen collega designers, maar ook analisten, researchers en psychologen. Aan de hand van zo veel mogelijk beurs- en conferentiebezoeken doen de experts van PROUD NEXT elke keer weer inspiratie op om op zo’n effectieve en vooral innovatie wijze te werk te gaan. Daardoor kunnen wij op onze beurt jou garanderen dat we daadwerkelijk van elke klantreis een feestje maken!

Door de strakke 11n-daagse planning van UX Insight wordt de bezoeker gedwongen om een keuze te maken in het volgen van de verschillende lezingen, sessies en workshops. Naast inzage in nieuwe trends en perspectieven, is er natuurlijk ook ruimte voor lezingen van andere bedrijven. Ondanks de vooruitstrevende kennis, zijn ook de professionals van PROUD NEXT zeker niet te oud om te leren. Hierdoor is er bewust gekozen voor een divers programma, met daarin de nodige vrije tijd om te converseren en discussiëren binnen het netwerk.

Allereerst viel de keuze op Carine Lallemand. Zij is bekend vanwege haar wetenschappelijk werk aan de Universiteit van Luxemburg, het vicepresidentschap van FLUPA en het schrijven van het “UX Design Methods” handboek.
Een van de interessante trends die Lallemand uiteen zette was: de UX curve. De curve staat centraal in een grafiek waarin het gebruiksgemak en de knelpunten gedurende het gebruik samengevat worden door middel van de golven van de curve. Hierbij fungeert de y-as als tijdlijn en de z-as als verdeling van een positieve of negatieve ervaring.

De verbreding aan perspectief werd mede mogelijk gemaakt door de verschillende aanwezige psychologen.
Stefan van der Stigchel, associate professor op de afdeling Experimental Psychology aan de Universiteit van Utrecht en tevens auteur van het boek “Zo werkt aandacht” trok, logischerwijs, de aandacht met de hedendaagse interface change. Zo worden bijvoorbeeld flashy banners al gauw als irritant beschouwd en daardoor niet meer opgenomen door het menselijk brein. “We kijken niet met onze ogen, maar met ons brein” aldus Van Der Stigchel.
De laatste spreker van de dag was Bart Schutz. De ‘persuasion professional’ pleitte dat de toekomst van UX ligt in het verzamelen van zo veel mogelijk data. Tegenwoordig falen 95% van de A/B-testen door het gebrek aan statistische kennis en slechte designs. What a waste of time!

Uiteraard verbreedt PROUD NEXT maar al te graag haar persoonlijke horizon door te luisteren naar succesverhalen van andere bedrijven. Niet alleen verschillende werkwijzen zorgen voor nieuwe input, ook succesvolle concepten van andere bedrijven zorgen voor een continue innovatieve ontwikkeling van PROUD NEXT.
De werkwijze van Coolblue is hiervan een fantastisch voorbeeld. Het responsive design van het bedrijf is in een jaar tijd volledig geoptimaliseerd. Door het volledige office personeel 1 week lang te laten werken op de mobile variant, kon men meteen de sweetspots duiden die drastisch veranderd moesten worden. Die desbetreffende week bleek een flinke strop voor Coolblue door in totaal 210 (!) JIRA tickets te moeten uitschrijven. Echter stond het gebruiksgemak voorop, waardoor deze voor lief werden genomen. What an effort! Voor de volledige optimalisatie werden vervolgens 3 developers naar de fysieke winkel gestuurd om in samenwerking met de verkopers het grote plaatje te ontwikkelen.

Een andere inspiratiebron was toch wel degelijk de applicatie van Edenspiekermann in samenwerking met NS en ProRail.
Door de toenemende drukte op verschillende perrons in Nederland kunnen deze normaliter duidelijke platformen enorm stressvol worden. Door middel van een combinatie van applicatie en LED verlichting op het perron, wordt informatie verstrekt omtrent waar de deuren zullen openen, vrije zitplaatsen zijn en de ingangen voor rolstoelen of fietsen. Dit verkort wachttijden en overbodige drukte, waardoor de travelers experience gigantisch gestimuleerd wordt.

Deze en tal van andere ervaringen zorgen ervoor dat PROUD NEXT specifiek en professioneel te werk gaat door het voor u beoogde resultaat te genereren. Heeft u vragen omtrent UX design, mogelijkheden of algemeenheden? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met PROUD NEXT.

 

badges

Let’s connect

We hebben altijd zin in nieuwe en uitdagende projecten. We gaan graag met je in gesprek!