Zachte- en harde conversie als Yin & Yang
Over het algemeen focussen ondernemingen zich vooral op de traditionele conversie: de zogeheten harde conversie. Deze conversie draagt namelijk direct bij aan het bedrijfsresultaat en zorgt er uiteindelijk voor dat de onderneming vitaal is. In principe: alles dat in cijfers uit te drukken is en van toepassing is voor de omzet. Vaak wordt het kleine broertje van de harde conversie echter vergeten. Dat desbetreffende broertje is bekend onder de naam zachte conversie. Zie het als wat Robin voor Batman is. Zonder zachte conversie, geen harde conversie. De vraag is echter: hoe zorgt men ervoor dat deze twee conversies in balans zijn?
Voordat er überhaupt sprake kan zijn van een eventuele harde conversie is het traject hiernaartoe nog ongewis.Allereerst is het natuurlijk van belang dat de onderneming zich zichtbaar online begeeft. Dit heeft alles te maken met branding. Wanneer de consumer kennismaakt met het merk, wil je natuurlijk niets liever dan een positieve attitude genereren. In deze fase zijn de consumers op voorhand voorzichtig en bezoeken zij de site ter observatie. Behandel diegenen dan ook alsof het je eerste date is. Verpest het dus niet! Met uitgebreid aanbod, gunstige voorwaarden en een goede helpdesk maak je duidelijk waarom zij moeten blijven of terug moeten komen.
De stap naar een zachte conversie is veel toegankelijker dan naar een harde conversie. Het wordt dan ook gezien als de ideale graadmeter voor de koopintentie van de potentiële klant.Deze klant hoeft niet direct aangesproken te worden. Deze klantrelatie kan op de lange termijn ontstaan door de juiste inzet van zachte conversie. Dat bereikt men weer door consistent te zijn in het verspreiden van content en probeert consumers langzaamaan te binden door middel van positieve associaties en ervaringen.Deze conversie wordt op haar beurt weer gemeten door het monitoren van het gebruik van toegankelijke actiepunten. Denk hierbij aan het inschrijven voor nieuwsbrieven, een contactaanvraag invoeren en natuurlijk producten toevoegen in een whishlist of winkelmandje.Ook andere functies bieden hier de helpende hand. Een product vergelijkingspagina, een chatfunctie, routeplanner voor de fysieke winkel of kantoor en daadwerkelijke data met betrekking tot de bezochte paginas en het aantal minuten verblijf op specifieke paginas. Dit is makkelijk meetbaar, wat natuurlijk het succes van de site aangeeft.
Al deze verschillende informatie zorgt ervoor dat de zachte conversie omgezet kan worden tot optimalisatie. Dit zorgt voor een goede reputatie, waardoor jouw merk op de shortlist komt te staan van potentiële klanten.Van hieruit is de stap naar harde conversie dan ook snel gemaakt. Direct marketing en acquisitie spreken de potentiële klanten direct aan. Remarketing zorgt voor gerichte en op maat gemaakte online advertenties, terwijl acties en kortingscodes de écht twijfelende consumers over de streep trekken.Wanneer er daadwerkelijk over is gegaan tot harde conversie, kan men spreken van het feit dat de lead zijn huiswerk uitmuntend heeft gedaan.
Het is dus weldegelijk van belang dat het gehele traject in balans is. Want, het is nog maar de vraag of consumers die vooralsnog niet over willen gaan tot harde conversie, jouw merk wel op de shortlist hebben staan. Wil je aanvullende informatie of heb je vragen over welke vorm van converteren dan ook? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met PROUD NEXT!