Zo laat je de MKB-webshop meetellen

Robin van den Bosch wil graag dat bedrijven hun webshops zo inrichten dat de eindgebuiker een ultieme shopper experience heeft. En daarom geeft hij tips. Vandaag de centrale vraag: hoe kan de mkb-webshop mee komen met de groteren?

Retailers, zorg dat je je winkel op orde hebt. En dan bedoel ik niet zozeer die fysieke winkel, maar natuurlijk ook je webshop. Mijn bedrijf werkt voornamelijk voor grotere retailers. Toch zien we juist ook relatief eenvoudige oplossingen, waarmee ook de kleinere retailer een goede e-commercestrategie kan realiseren en zijn klanten beter en effectiever kan bereiken. Snelheid en prijs, daar draait het om. Met al enkele automatiseringsmogelijkheden kun je het verschil maken. Ook als ‘jij’ een kleinere speler bent in de e-commercewereld.

We zien dat er steeds meer online wordt geshopt. In 2016 kocht 82 procent van de Nederlandse consumenten online producten, in totaal voor € 20,16 miljard euro. De online bestedingen stijgen hiermee met 23% ten opzichte van 2015, een jaar waarin ook al veel groei was te zien (bron: GfK). Online verkopen stijgen naar verwachting ook in 2017 weer door. Dat is niets nieuws, maar ik zie dat de webshops, vooral de kleinere, er vaak nog niet goed op ingericht zijn.

1. Automatiseer zoveel mogelijk

Veel kleinere partijen denken dat automatiseren duur is of dat dit niet nodig is, zolang ze nog klein zijn. Zonde, want op het moment dat het dan wél echt nodig is, loop je al snel achter de feiten aan. Mijn tip: automatiseer snel zoveel mogelijk. Zeker de processen met een frequent terugkerend karakter.

Op dit moment kan zo ongeveer alles waar logica en regels achter zitten geautomatiseerd worden. Wanneer de logica en regels vager worden, kunnen nog altijd de deelprocessen geautomatiseerd worden. Door koppeling van alle op de markt zijnde webwinkelsoftware van specialisten krijgen webshops meer mogelijkheden bij verkoopplatformen. Kosten kun je besparen door het automatiseren van order picking, en snelheid behaal je door non-stop dag en nacht op hetzelfde tempo order picking te laten plaatsvinden.

2. Synchroniseer je voorraad

Stel je biedt je producten niet alleen aan in je eigen webshop, maar ook via Amazon, Ebay of Bol.com. Dan heb je opeens te maken met meerdere kanalen die aanspraak maken op één en dezelfde voorraad. Als kleinere partij kan dit op je overkomen als ‘extra gedoe’. Want hoe voorkom je dan misgrijpen in een van de kanalen? Dat is gemakkelijk te voorkomen met automatische voorraadsynchronisatie. Wordt er een order geplaatst – via welk kanaal dan ook – dan wordt deze in het e-commerceplatform geregistreerd daar waar de voorraadmutaties worden bijgehouden. De pakbonnen worden geprint en tegelijkertijd wordt de logistieke dienst ingelicht. En is er sprake van een retour – in vaktermen ook wel ‘Retourneren Met Authorisatie’ (RMA) genoemd – in een van de verkoopkanalen, dan wordt de voorraad automatisch weer bijgeboekt bij ontvangst. En er wordt een creditnota gemaakt, zodat je systeem helemaal klopt.

3. Verzendkosten op basis van afmeting

Gaan we nog een stapje verder, dan komen we bij een nieuwe ontwikkeling, een vorm van ‘dynamic pricing’ voor het verzenden van een order. Iets wat je klanten nog tegen kan houden het product daadwerkelijk online te bestellen: de verzendkosten. Door een scherpere prijs aan te bieden op basis van afmeting en gewicht van de bestelde producten kun je je klanten over de streep trekken.

4. Optimaliseer je orderpickingsysteem

Bij een bestelling, wordt de logistieke dienst direct op de hoogte gebracht van het af te handelen pakket. De bestelling wordt direct ingeschoten met de juiste ‘parameters’. Daarmee bedoelen we in dit geval ordernummer en afleveradres, maar ook de artikelnummers, verwachtte hoogte, lengte, breedte en gewicht van het pakket, zodat de orderpickers een optimale vrachtindeling kunnen maken. De logistieke dienst meldt een of meerdere track & trace-codes terug, die automatisch weer naar de consument worden verzonden. Al deze software-gedreven oplossingen maken het mogelijk sneller en minder foutgevoelig order picking te laten plaatsvinden. En daar hoef je als online retailer echt helemaal niets voor te doen als je systeem er eenmaal op ingericht is. Dit is waar je kosten bespaart.

5. Lever op dezelfde dag

Grote spelers zoals Bol.com zie je het natuurlijk al langer doen: same day delivery, oftewel: producten op de dag van bestelling leveren. Door automatisering op alle fronten binnen het bestel-, verzend- en afleverproces is het mogelijk de consument binnen 24 uur te bedienen. In de praktijk gebeurt dit vaak in de vorm “voor 23.59 besteld, morgen in huis”, wat dus binnen 24 uur is. Voor kleinere webwinkels was deze service lange tijd niet mogelijk, vanwege gebrek aan schaalgrote en door de te hoge kosten. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Ook de MKB-er zonder grote volumes kan zich aansluiten bij een middelgrote of grotere vervoerder en same day delivery garanderen. De kosten voor Same Day Delivery zijn dalende, daardoor kun je ook als kleinere retailer profiteren van goedkope tarieven, vaak ook op zaterdag.

6.Wees voorbereid op nieuwe technologieën

Technisch gezien staan we nog maar aan het begin van alles wat al mogelijk is met de nieuwste technieken. Artificial Intelligence (AI) en Augmented Reality (AR) zijn nu al gangbare technologieën binnen de e-commerce. Ik verwacht dat we deze bij PROUD NEXT binnen een jaar optimaal kunnen inzetten. Hoe staat die nieuwe bank in de woonkamer? Past die sneaker of pump bij de outfit die iemand erbij wil dragen? AR maakt dit straks allemaal mogelijk. Hierdoor hoeft er geen fysieke setup gecreëerd te worden. Bovendien is de drempel een stuk lager en kan de fantasie onderbouwd worden met deze visuele tool. Daarnaast gaat nanotechnologie een grotere rol spelen. Denk aan betalen met je iris of doormiddel van een chip, al zal het nog wel een tijd duren voor dit ethisch gezien geaccepteerd is. Internet maakt meer en meer plaats voor smart devices die de consument ontzorgen. Denk aan Amazon Echo dot, een apparaat om te communiceren met ‘Alexa’, de digitale assistent van de webwinkel. Oftewel: de Siri van Amazon. Via voice control kunnen gebruikers muziek en apparaten in huis bedienen, zoekopdrachten op internet geven en natuurlijk producten bestellen op Amazon. Zelf

7. Blijf wel persoonlijk

First things first, wie bovengenoemde automatiseringsoplossingen op het gebied van het bestelproces, voorradensynchronisatie, orderpicking en logistiek toepast, is al een heel eind. En laten we niet uit het oog verliezen dat op het gebied van support en ondersteuning altijd een persoonlijke touch nodig zal blijven. Net als geldt voor het ontwikkelen, vormgeven en vermarkten van producten. Deze gevoelskwesties laten zich niet zo makkelijk automatiseren. Al is de configurator – waar we bij PROUD NEXT veel mee doen – tot slot dan wel weer een mooi voorbeeld van waar automatisering en ‘op maat’ samenkomen. Het online kunnen samenstellen van gepersonaliseerde product vormt vaak een belangrijk onderdeel in het keuzeproces van de eindgebruiker.

Robin van den Bosch is een e-commerce specialist met een technische inslag, die zich hard maakt voor de ‘uitmuntende klantreis’. Hij is mede-oprichting en directeur van e-commerce-bedrijf PROUD NEXT, het bedrijf dat samen met Tribal en The Webcare Company behoort tot de TWC Holding.

Bron : https://www.frank.news/2017/07/25/zo-laat-je-de-mkb-webshop-meetellen/

badges

Let’s connect

We hebben altijd zin in nieuwe en uitdagende projecten. We gaan graag met je in gesprek!